Strona główna Naturalne składniki kosmetyczne Korzyści zdrowotne wynikające z oleju z papai

Korzyści zdrowotne wynikające z oleju z papai

150
0
olej z papai
Papaja to doskonały owoc o wielu właściwościach pielęgnacyjnych

Olejek z papai jest uzyskiwany ze słodkich i smacznych nasiona owoców papai, znany również jako Paw Paw. Jest bogaty w odżywcze niezbędne kwasów tłuszczowe omega 3 i omega 6, chętnie stosowane w wielu kosmetykach naturalnych i organicznych.

Badania wykazały, że nasiona papai są skuteczne w walce przeciwko bakteriom E. coli, Salmonelli i zakażeniom gronkowcem. Papaja jest również najlepszym wyborem, jeśli chodzi o pielęgnację skóry ciała. Jest dobrym źródłem witaminy A oraz cennej papainy. Nasiona papai mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

Olejek z papai w pielęgnacji urody

Nasiona papai posiadają też właściwości antybiotyczne i łagodzą podrażnienia, infekcje grzybicze, egzemę, łuszczycę, wysypkę i drobne problemy skórne. Mydła i płyny, zawierające olejek z papai, są często używane do złuszczania i nawilżania skóry. Stosowany miejscowo, olejek z papai może być korzystny w leczeniu owrzodzeń i popękanych pięt.

Sam owoc jest doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego oraz witaminy A, C i E. Zawiera również niewielkie ilości wapnia, żelaza, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Jest bardzo bogaty w składniki odżywcze, antyoksydacyjne flawonoidy i karoten. Ma bardzo wysoki poziom witaminy C, a mało kalorii i sodu. W tropikach obu Ameryk olejek z papai był używany od wieków ze względu na korzyści dla pielęgnacji skóry i włosów.

Co jeszcze warto wiedzieć

Specjalnie opracowane i naturalne szampony wykonane z papai są najczęściej przeznaczone do kontroli lub zapobiegania łupieżu. Posiada liczne antyoksydanty, które utrzymują skórę świeżą i włosy zauważalnie bardziej miękkie. Owoc chroni również przed promieniowaniem ultrafioletowym, dzięki czemu jest w pełni naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Należy jednak pamiętać, by zachować ostrożność, używając ekstraktu z papai w pobliżu oczu. Używaj oleju z papai w balsamach i kremach, peelingach, odżywkach do włosów lub olejkach. Można go znaleźć w wielu kosmetykach naturalnych, jako jeden z głównych składników INCI. Olej z papai to też potężnie działający olejek do masażu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here