Strona główna Naturalne składniki kosmetyczne Olej rycynowy – Właściwości i zastosowania

Olej rycynowy – Właściwości i zastosowania

1623
0
olej rycynowy na twarz
Olej rycynowy to doskonały kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry

Olej rycynowy to cenny tłuszcz roślinny, który jest stosowany w szerokim zakresie do celów kosmetycznych i medycznych. Powszechnie uważa się, że zapewnia liczne korzyści zdrowotne dla skóry twarzy i ciała. W niniejszym artykule przybliżamy jego właściwości i działanie w tym zakresie.

Niektórzy stosują olej rycynowy jedynie jako naturalny środek przeczyszczający, jednak może on mieć o wile więcej korzyści dla skóry. W tym artykule opisano, czym jest olej rycynowy i omówiono jego zalety pielęgnacyjne, a także sposób jego stosowania i możliwe skutki uboczne.

Szybkie fakty na temat oleju rycynowego

  • Olej rycynowy wytwarza się w procesie tłoczenia na zimno nasion rośliny ricinus communis, która pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i Azji.
  • Zazwyczaj stosuje się go bezpośrednio na skórę za pomocą wacika.
  • Olej rycynowy jest stosunkowo bezpieczny w użyciu, ale niektóre osoby zgłaszały działania niepożądane po nałożeniu go na skórę.
  • Uważa się, że olejek rycynowy ma działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, nawilżające i inne użyteczne właściwości, które bardzo łatwo jest uzyskać.

Co to jest olej rycynowy?

Olej rycynowy to półprzezroczysty płyn o żółtym odcieniu. Jest aktywnym składnikiem wielu różnych artykułów gospodarstwa domowego, od środków czyszczących po farby. Stosowano go także w leczeniu różnych schorzeń, w szczególności problemów trawiennych.

Olej rycynowy po spożyciu jest rozkładany na kwas rycynolowy w jelicie cienkim, co przyspiesza proces trawienia. Chociaż dowody naukowe są mniej rozstrzygające, wykazuje również pewne potencjalne korzyści dla skóry twarzy i ciała.

Olej rycynowy i kwas rycynolowy są czasami stosowane w leczeniu różnych chorób skóry, w tym dermatozy, łuszczycy i trądziku. Istnieją również niepotwierdzone doniesienia o sprzyjającym wzrostowi włosów działaniu, w tym rzęs i brwi, choć nie ma literatury naukowej, która to jednoznacznie potwierdza.

Będący bogatym źródłem kwasu rycynolowego i kilku innych kwasów tłuszczowych olej ma pewne właściwości, które czynią go użytecznym produktem do pielęgnacji skóry, szczególnie na twarzy.

Korzyści stosowania oleju rycynowego na skórze twarzy i ciała

Często w rożnych źródłach znaleźć można informacje, że olej rycynowy zapewnia następujące korzyści pielęgnacyjne i zdrowotne dla skóry:

Twarz

  • Trądzik: Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości oleju rycynowego sprawiają, że jest on użyteczny w leczeniu trądziku. Kwas rycynolowy może bowiem hamować wzrost bakterii wywołujących trądzik.
  • Tekstura: Olej rycynowy jest również bogaty w inne kwasy tłuszczowe, które mogą  zwiększyć gładkość i miękkość po nałożeniu na skórę twarzy.
  • Cera: Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rycynowym mogą również sprzyjać wzrostowi zdrowej tkanki skórnej, co pomaga w przywracaniu nierównych odcieni skóry.
  • Wrażliwa skóra: Olejek rycynowy ma niski wskaźnik komedogenny, co oznacza, że jest mało prawdopodobne, aby zatykał pory w skórze. Zmniejsza również ryzyko powstawania zaskórników, dzięki czemu nadaje się do stosowania na wrażliwej skórze.
  • Niska cena: Produkty do pielęgnacji skóry, a w szczególności kremy i olejki do twarzy, mogą być bardzo drogie. Olej rycynowy jest stosunkowo tani i ma wiele podobnych właściwości, takich jak promowanie zdrowej cery lub nawilżenie skóry.

Skóra ciała

  • Przeciwzapalne: Zarówno olejek rycynowy, jak i kwas rycynolowy wykazały właściwości przeciwzapalne, co czyni je przydatnymi w leczeniu podrażnionej skóry.
  • Przeciwdrobnoustrojowy: Może również chroń skórę od infekcji bakteryjnych przez powstrzymywanie drobnoustrojów, które mogą powodować choroby.
  • Nawilżanie: Zawiera trójglicerydy, które mogą pomagać utrzymać wilgoć w skórze, dzięki czemu może stanowić bardzo użyteczny zabieg dla skóry suchej.
  • Nawodnienie: Olej rycynowy może mieć właściwości pochłaniające wilgoć, co oznacza, że ​​może wciągać wilgoć z powietrza do skóry, utrzymując jej prawidłowe nawilżenie.
  • Oczyszczanie: Trójglicerydy znajdujące się w oleju rycynowym są również pomocne w usuwaniu brudu ze skóry.

Podczas gdy olej rycynowy zawiera wiele fitochemikaliów związanych z poprawą zdrowia skóry, dotychczas przeprowadzono dość ograniczone badania dermatologiczne w zakresie jego działania. Prawdopodobnie może być skuteczniej stosowany wraz z innymi metodami leczenia.

Jak stosować olej rycynowy?

Całkowite wchłonięcie oleju rycynowego może zająć skórze sporo czasu, dlatego często zaleca się jego rozcieńczenie, co może znacznie przyspieszyć cały proces.

Można rozcieńczać olej rycynowy innymi olejami, takimi jak oliwa z oliwek lub olej arachidowy. Zalecany stosunek to 1:1 – ilość oleju rycynowego powinna być taka sama, jak oleju, z którym jest zmieszany.

Więcej o sposobach stosowania na skórze przeczytać można w artykule: https://ekosmetyczki.pl/kosmetyki/olejek-rycynowy-na-twarz/

Ewentualne skutki uboczne działania oleju rycynowego

Chociaż olej rycynowy ma szereg obiecujących właściwości, należy zauważyć, że dowody naukowe potwierdzające wiele z tych twierdzeń nie są rozstrzygające, a większość dowodów ma raczej charakter anegdotyczny niż naukowy.

Oznacza to, że większość badań dotyczy jednego szczególnego przypadku, w którym leczenie olejem rycynowym zakończyło się powodzeniem, zamiast dostarczać rozległych i dokładnych danych. Są to często raporty dotyczące reakcji alergicznych, takie jak:

  • wysypki skórne,
  • obrzęk,
  • swędzenie.

Każdy, kto doświadczy reakcji alergicznej na olej rycynowy, powinien natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską. Podrażnienia skóry i rozwój wysypki to najczęściej zgłaszane działania niepożądane.

Podsumowanie

Stosowanie oleju rycynowego jest przydatnym i niedrogim sposobem na promowanie zdrowia skóry, a może mieć szczególne korzyści dla skóry twarzy.

Jednak wiele dowodów leżących u podstaw tych korzyści nie zostało jeszcze uznanych za rozstrzygające i konieczne będzie przeprowadzenie większego zakresu badań naukowych w celu określenia pełnych korzyści z jego stosowania.

Olejek ten można kupić praktycznie w każdej aptece i w większości sklepów internetowych z kosmetykami naturalnymi. Uznaje się, że jest stosunkowo bezpieczny, ale może powodować pewne skutki uboczne, które należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu na twarzy i skórze ciała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here