Strona główna Naturalne składniki kosmetyczne Olej lniany nie tylko do jedzenia

Olej lniany nie tylko do jedzenia

165
0
olej lniany
Zastosowanie oleju lnianego w kosmetyce jest bardzo szerokie

Tłoczony na zimno, olej lniany większości z nas kojarzy się przede wszystkim jako dodatek spożywczy, i to dość rzadko wykorzystywany. Tymczasem jest on wykorzystywany powszechnie nie tylko branży gastronomicznej, gdzie uchodzi za bardzo zdrową alternatywę dla innych olejów – chociażby słonecznikowego, czy rzepakowego. Ma również szerokie zastosowanie kosmetyczne.

Od zdrowej alternatywny w branży spożywczej przechodzimy do jego zdrowotnych właściwości w kosmetologii. Przede wszystkim tu również olej lniany jest traktowany jako naturalny, bardzo pożądany, zdrowy składnik kosmetyków. Cała grupa olejów w kosmetyce jest wykorzystywana już od dawna jako naturalny filtr słoneczny – nawet dzisiejsze filtry są tłuste i mówi się, że mają konsystencję oleistą. Tak jest również z olejem pochodzącym z lnu. W szczególności jednak jest wykorzystywany do pielęgnacji włosów i tu należy zaznaczyć, iż olej lniany bardzo często stawiany jest jako alternatywa dla bardzo drogich kosmetyków drogeryjnych. Jest przy tym niezwykle tanią i ostatnimi czasy coraz bardziej dostępną alternatywą.

Olej lniany w kosmetyce

Dodatkowo w kosmetologii preparaty zawierające olej lniany są wykorzystywane do pielęgnacji twarzy. I to na naprawdę wielu polach – olej ten służyć może między innymi jako preparat do demakijażu i w tej formule sprawdza się świetnie. Poleca się również aby dodawać go do kremów na zmarszczki oraz zwalczających zmęczenie na twarzy. Szczególnie kremy nocne z jego dodatkiem mają naprawdę dużą moc sprawczą. Olej lniany jest tak zbawienny dla ludzkiej skóry ponieważ zawarte w nim składniki mineralne i witaminy spowalniają procesy utraty wody ze skóry. Jak wiadomo, im skóra suchsza tym szybciej na jej powierzchni powstają zmarszczki, a więc postępuje proces starzenia.

Właściwości oleju lnianego

Skąd biorą się te wszystkie właściwości jakie posiada olej lniany, a które są wykorzystywane w kosmetyce? Najważniejszym składnikiem, w który bogaty jest ów olej jest witamina E – bardzo silny przeciwutleniacz, który pomaga uruchomić w organizmie procesy oczyszczającego go z wolnych rodników. Równie ważne jest działanie przeciwzapalne witaminy E.

Występujący w tym olejny NNKT ma pływ na politykę wodną organizmu, co jak już zostało napisane wyżej ma wpływ na zmniejszenie się i zastopowanie nowych zmarszczek. Oleju lnianego powinny używać kobiety, które pragną mieć przez długie lata twarz pozbawioną zmarszczek, oraz naprawdę silne, puszyste i gęste włosy.

Obecnie na rynku jest wiele kosmetyków naturalnych które zawierają olej lniany. Nierzadko jednak nie jest on stosowany jako dodatek, lecz jako kosmetyk w sam w sobie. Można go kupić w wielu marketach, drogeriach, czy sklepach kosmetycznych, szczególnie, że również jako produkt spożywczy wraca do łask konsumentów i staje się coraz bardziej popularnym specyfikiem. Dzięki zwiększonemu popytowi zgodnie z prawidłami ekonomii spada również jego cena, a więc staje się bardziej przystępny nawet dla Polaków z mniej zasobnym portfelem.

Był już okres, że naturalne preparaty kosmetyczne, w tym także olej lniany były coraz mniej popularne, jednakże w ostatnich czasach moda na naturalność powraca a wraz z niż również olej lniany. Może warto wrócić do tradycyjnych metod pielęgnacji?

Źródło: http://www.olej.edu.pl/olej-lniany/olej-lniany-korzysci-zastosowanie-fakty-i-opinie/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here